Arco vindt grootste muntenschat

“Het was zaterdag 28 juli, einde van de middag. Het was eigenlijk tijd om naar huis te gaan voor het avond eten, maar ik belde naar huis om te vragen of ik toch niet nog heel even kon blijven,” begint Arco. “Ik weet niet wat het was, maar elke keer als ik langs dit stuk grond kwam wilde ik hier met mijn metaaldetector overheen. En toen ik dat eenmaal aan het doen was had ik het gevoel dat ik door moest gaan.” Als hij niet naar zijn gevoel had geluisterd had hij de schat nooit gevonden. “Hij lag niet diep, ik hoefde maar één keer echt te scheppen.

Zilveren munten
In totaal vond Arco die dag zo’n zevenhonderd losse zilveren munten bijna 2300 munten die aan elkaar geplakt zaten. Een muntenspecialist heeft zich erover gebogen en kon vertellen dat de munten uit de Middeleeuwen stammen. De jongste munt is van 1526 en de oudste van 1305. Op de munten staan geen data zoals dat tegenwoordig het geval is, maar aan de hand van de beelden op de munt en de vorm ervan kan er een goede schatting gemaakt worden van de tijd waarin de munten werden gebruikt. De munten zijn afkomstig uit verschillende Europese landen, waaronder Engeland, Frankrijk, Nederland, Italië, Duitsland en Oostenrijk.

Openbaar
Het openbaar maken van de schat gaat niet zomaar. “Een schat van Goeree-Overflakkee hoort natuurlijk in het Streekmuseum van Goeree-Overflakkee, maar dat vraagt om nogal wat maatregelen,” laat Bertrand van den Boogert weten, hij is bestuurslid van het Streekmuseum. “We hebben een extra verzekering af moeten sluiten voor de schat en er moet beveiliging aanwezig zijn als de schat daadwerkelijk in het museum is.”

De afgelopen honderd jaar zijn er vaker muntschatten gevonden in Nederland. Toch behoort de vondst uit Dirksland tot één van de grootste in Nederland en is het de grootste schat uit de Middeleeuwen. Daarmee gaat het om een vondst van bijzonder belang en van nationale betekenis.

Bekijk het TV Rijnmond nieuwsfragment over de vondst

Onderwijsverhaal De Muntenschat

Leren is om je heen kijken. Waar sta ik, wat zie ik en wat betekent dat. Op Goeree-Overflakkee, ons eiland dus. In de leefwereld van de kinderen wil het StreekmuseumGoeree-Overflakkee het culturele erfgoed overdragen. Veel tastbaars is in bewaring binnen het streekmuseum teSommelsdijk. Daar wil het museum over vertellen. Ook door middel van dit educatief project, over de gevondenmuntenschat in Dirksland, bedoeld voor leerlingen uitgroep 5/6 in het basisonderwijs.

Ga naar de lesbrief ‘De Muntenschat’ 

Animatie Schateiland - film bij lesprogramma